Totul despre vitamina D: lipsa ei din organism ne poate cauza probleme grave de sănătate

Un supliment vitaminic care, în aceste zile, este luat în discuție în multe emisiuni tv. și apare pe prima pagină a multor site-uri și publicații, este vitamina D. Dincolo de rațiunile politice, economice sau de altă natură, care au scos din sertar  „vitamina soarelui” în această perioadă, este bine să cunoaștem care este rolul ei în organism și ce neplăceri vin în lipsa ei.

O vitamină de o importanță crucială în buna funcționare a organismului, dar și în prevenirea unor afecțiuni serioase, chiar foarte grave. Această vitamină-minune previne apariţia diabetului, a osteoporozei, sclerozei multiple, cancerului, bolilor de inimă sau chiar a depresiei. Oamenii de știință îşi pun mari speranţe în vitamina D – o vitamină care ia naştere din reacţia pielii expusă la lumina solară, fiind adusă în organism și prin uunele alimente sau suplimente. În mod normal, organismul unui om sănătos își ia singur vitamina D din sursele alimentare, însă există categorii numite de risc, cre necesită, la recomandarea medicului, un aport de vitamină D. Între aceste categorii se situează femeile gravide, mămicile care abia au născut, unii copii, vârstnicii, pacienții aflați în diferite stadii ale unor boli, persoanele care suferă de osetoporoză.

 Vitamina D – beneficii pentru sănătate

 Să aflăm care sunt beneficiile esenţiale asupra sănătăţii dacă avem un aport normal de vitamina D: menţine sănătatea sistemului osos din copilărie şi până la bătrâneţe.

Vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, afecţiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari şi oase fragile, predispuse la fracturi. Vitamina D şi scleroza multiplă. Deşi scleroza este o boală autoimună, nu există o legătură clară care să stabilească dacă vitamina D poate ajuta la prevenirea acestei afecţiuni.

Diabetul şi vitamina D

Unii specialişti cred că există o strânsă legătură între acestea, însă nu se cunoaşte cu exactitate care pe care o cauzează. Pe de o parte, există posibilitatea ca suplimentarea dietei cu vitamina D să ţină la distanţă diabetul tip 2, iar pe de altă parte excesul de grăsime corporală, simptom caracteristic pacienţilor cu diabet, poate determina scăderea nivelului de vitamina D în organism.

 Vitamina D şi slăbitul

Este demonstrat ştiinţific că la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extrem de scăzut. Grăsimea ţine pe loc vitamina, căreia nu îii dă voie să ajungă în orgasnim şi să-şi facă treaba. Nu este totuşi evident dacă obezitatea este un factor pentru lipsa de vitamina D sau invers. Însă un studiu restrâns arată că persoanele care urmează o dietă restrictivă caloric şi iau în paralel vitamina D pot slăbi mai uşor şi mai rapid.

Vitamina D şi lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer

Există dovezi concrete că vitamina D poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea şi tratarea multor forme de cancer, de la cel de colon, de sân sau de prostată. De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea contribui la apariţia declinului cognitive specific îmbătrânirii. În schimb, un nivel crescut de vitamina D poate creşte riscul de cancer pancreatic, dacă nu urmăm un regim aliemtnar echilibrat, nu ne păstrăm greutatea în limitele normale şi cădem pradă sedentarismului.

Vitamina D şi depresia

 Aparent aţi spune că nu au nicio legătură una cu celalată. Însă lucrurile stau exact pe dos. Vitamina D joacă un rol esenţial în dezvoltarea şi funcţionarea cerebrală, iar studiile confirmă că administarea dozelor crescute de vitamina D sunt asociate cu o ameliorare vizibilă a simptomelor depresiei. Surse bogate în vitamina D.

În sezoanele reci, vitamina D poate fi obţinută din alimente. Cele mai bogate surse naturale sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc. Dacă nici acestea nu sunt suficiente, puteţi apela la suplimentele alimentare cu vitamina D, care se găsesc sub 2 forme: D2 – ergocalciferol (acelaşi tip care se găseşte şi în alimente) sau D3 – colecalciferol (forma obţinută prin expunerea la soare). Anotimpurile călduroase oferă posibilitatea aducerii unui aport de vitamina d prin simpla expunere la soare, cu precauție, dor la orele dimineții și după amiaza după ora 17, protejați, evident, împotriva razelor UV.

Atenție însă la suplimentele cu vitamina D din famacii, pentru că atât administrarea, cât și dozajul necesită o recomandare strictă din partea medicului.

 

2 Thoughts to “Totul despre vitamina D: lipsa ei din organism ne poate cauza probleme grave de sănătate”

  1. Anonim

    Vedeți că ați semnat greșit – trebuia „Dragnea”!

    1. Anonim

      ce comentariu aiurea si inutil…

Leave a Comment